In Vitro uzgoj


Poštovani kupci,

u cilju prepoznavanja najkvalitetnijeg i najsigurnijeg sadnog materijala sve sadnice na našem web shop-u koje su proizvedene „in vitro“ tehnologijom biti će označene oznakom sa slike:


Svaki artikal koji nosi oznaku "100% bezvirusna sadnica" proizveden je metodom "in vitro" uzgoja i kao takav pruža kupcu jednostavnije i bezbednije planiranje investicije prilikom podizanja planaže i samim tim sa sigurnošću veći prihod i pretpostavku za siguran povrat investicije. Pomnim istraživanjem svetskih tržišta i praćenjem modernih tehnologija proizvodnje kod velikih i poznatih proizvođača sadnog materijala na naše tržište ( Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija) selektujemo i donosimo samo najbolji sadni materijal.

Koje su prednosti sadnog materijala dobivenog "in vitro" tehnologijom uzgoja?

Odnos cena sadnica dobivenih tradicionalnim metodama proizvodnje u poređenju sa "in vitro" sadnim materijalom je neznatan, dok sa druge strane u pogledu kvaliteta, prinosa, otpornosti na vremenske prilike i bolesti je neuporediv. Svakako da je opravdano u samom startu prilikom planiranja investicije i podizanja nasada dati nekoliko procenata više na cenu sadnog materijala ako biramo "in vitro" sadnice jer će nam se to u budućnosti mnogostruko isplatiti u pogledu zaštite plantaže, zaštite od bolesti i štetnika i na kraju samog prinosa, tj. brzine postizanja punog prinosa biljke. Opšte poznato je i dokazano iz bogatog iskustva velikih svetskih proizvođača - farmera da sadnice dobivene "in vitro" metodom uzgoja imaju brži razvoj i mnogo ranije postižu punu rodnost ili puni prinos.

Šta je to „In vitro“ uzgoj ?

In vitro je latinska reč koja označava reč staklo (epruveta), a u biomedicini označava eksperiment sa tkivima, stanicama, staničnim česticama i biološkim molekulama van prirodnog organizma: u različitim otopinama, staničnim grupacijama ili tkivima (kultura tkiva i stanica).

Dva su glavna razloga korištenja „ in vitro“ tehnologije u proizvodnji sadnog materijala:

  • Ovo je najučinkovitija, najsigurnija tj.metoda koja pruža 100% bezbednost oslobađanja biljnog materijala od virusa i patogenih klica. Certificirani sadni materijal dobiven ovom metodom nazivamo virus-free ili bezvirusne sadnice.
  • Drugi razlog korištenja ove tehnologije je brza stopa razmnožavanja biljaka neovisno o godišnjem dobu. Nakon uspešno postavljene aseptične kulture od jednog pupa možemo u periodu od 6 meseci stvoriti cca 10.000 - 30.000 identičnih biljaka  u prostoru od 10 m2.
Šta podrazumijeva bezvirusni sadni materijal?

Tehnologija oslobađanja sadnog materijala od virusa zasniva se na činjenici, da se virusi ne nalaze u svim delovima biljke. Vršni pup (meristem) gotovo nikada nije zaražen. Meristemsko tkivo vršnog pupa se izdvaja te se iz njega, na hranjivoj podlozi može uzgojiti mlada biljka. S'obzirom da su virusi termolabilni i da se najvećim delom uništavaju na temperaturama od 37 - 38º C, biljke je potrebno min. 21 dan izložiti navedenoj temperaturi uz regulaciju relativne vlage zraka (tzv. termoterapija). Biljke uzgojene na ovaj način najbezbedije su, te su najbolji su izbor za sadni materijal koji će se koristiti u budućnosti za podizanje plantaža.