GOJI bobice, saksija P9

kom Lycium barbarum

GOJI bobice, saksija P9
RSD 265.50 sa PDV-om *Cijene uključuju PDV
Šifra artikla1-301-2 PL
0 zvjezdice u 0 recenzijama Napiši recenziju
Goji lat. Lycium barbarum i Lycium chinense – egzotična biljka sa Tibeta. Unazad nekoliko godina osvaja tržište Amerike i Europe u medicini, kao i u ishrani zbog svojih neverovatnih sastojaka.
GOJI BOBICE - Lycium barbarum

Za uzgoj goji bobica pogodni su osunčani tereni. Idealna mesta za sadnju imaju dovoljan pristup sunčevom svetlu tokom celog dana. Za vreme letnih meseci goji bobice imaju veće zahteve prema vodi pa prilikom uzgoja o tome treba voditi računa. Naručito je važno redovno zalevati mlade biljke. Zalevati je potrebno ujutro i uvečer, ovisno o vlazi u tlu.
Optimalno tlo za uzgoj je ono koje sadrži  pH 6,5 pa na više. Prirodno stanište na kome rastu goji bobice je alkalno tlo sa sadržajem pH od 8,2 do 8,6. Preporučena tla za uzgoj su hranjiva i oceđena tla.

Sadnja se može vršiti tokom cele godine, od aprila do kasne jeseni. Ukoliko se sadnice sade tokom leta, važno je obratiti pažnju na redovno zalevanje. Goji bobice sade se u jame veličine 40 x 40 x 40 cm, na razmaku od oko 1.5 m. Najpre se na dno jame stavlja gnojivo, a zatim sledi sloj zemlje, nakon čega jama ostane dubine 15 – 20 cm. Ispod sadnice stavlja se supstrat. Nakon sadnje, sadnica se dobro pokrije zemljom te zalije vodom. Preporuka je mlade biljke povezati uz naslon (štap) kako bi joj se pružio oslonac.

Na ovim geografsko – klimatskim prostorima, goji još uvijek ne napadaju prirodni štetnici pa je pogodan za ekološki uzgoj. Kako bi se postigli optimalni uveti proizvodnje, grm goji bobica potrebno je pravilno orezivati. Najčešći su tipovi reza: kišobran, cilindrični model i model s tri razine. Prvi se prinos može očekivati u drugoj ili tećoj godini, ovisno o starosti sadnice, a kada dođe u puni prinos, može donijeti oko 5 kg ploda. Berbu je važno obaviti pre mraza, a zbog osetljivosti ploda, berba se goji bobica najčešće obavlja ručno. Prvi rod je krajem leta, a sve do prvih mrazeva biljka će iznova davati rod.

Goji bobice upotrebljavaju se u svežem stanju, ali moguće ih je i sušiti sušenjem na direktnom suncu ili mehaničkom dehidracijom. Pravilno skladištene, bobice se mogu skladištiti do godinu dana. Pogodne su za pravljenje čajeva, sokova i likera.


Koje su zdravstvene prednosti Goji bobica?

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, povećanju plodnosti i promociji dugovečnosti.

Za svoja svojstva mogu zahvaliti činjenici da su bogate antioksidansima, naručito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta-karoten i zeaksantin koji ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja akularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i slepoće kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kojeg drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od naranče, više beta-karotena od mrkve, više gvožđa od špinata ili prosečnog odreska, a sadrže i brojne protuupalne, protubakterijske i protugljivične tvari.

Brojni su oni koji goji bobice konzumiraju u cilju pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i stanja, naručito onih povezanih sa starenjem. Neka istraživanja pokazuju da mogu sprečiti rast tumorskih stanica, naručito kod raka testisa, kao i da pomažu u suzbijanju nuspojava kemoterapija te u borbi protiv autoimunih bolesti. Koriste se kod zaštite ključnih organa, naručito jetre i bubrega, detoksikacije organizma te jačanje metaboličkih aktivnosti i poboljšanje probave.

Zapažena je njihova uloga i kod tretiranja Alzheimerove bolesti, problema s pamćenjem, glavobolje, depresije povezane s prehranom, vrtoglavice, stresa, tjeskobe te poboljšanja koncentracije. Jačaju imunitet, kosu i nokte, podižu razinu energije, jačaju cirkulaciju i smanjuju kronični ili akutni umor. Pomažu kod poboljšanja vida, povećanja spolne želje i muške plodnosti, a povoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i holesterola.
Olakšavaju tegobe usled upala i bolova u zglobovima i mišićima te bolova u leđima, kao i kod kroničnog suhog kašlja, infekcija respiratornog sistema i astme. Kako konzumacija goji bobica smanjuje želju za slatkim jelima i namirnicama, pomažu i kod mršavljenja. Bitno je napomenuti da se osobama koje uzimaju lekove povezane sa dijabetesom, regulacijom krvnog pritiska ili zgrušavanjem krvi preporučuje da se prije konzumacija bobica savetuju sa svojim lečnikom.

Na našem  tržištu su dostupne suhe goji bobice, a načini njihove konzumacije su brojni. Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak žitnim pahuljicama sa mlekom ili jogurtom, kao dodatak supama ili čajevima, samlevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima.



Recenzije

Na vašem trenutnom jeziku nema recenzija
Napiši recenziju