Dobrodošli! Ova web stranica koristi kolačiće.

Lijepo je da posjetite našu stranicu. Navedite ovdje koje kolačiće možemo staviti. Neophodni kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Drugi kolačići nam pomažu poboljšati web-lokaciju i vaše iskustvo posjetitelja. Također nam pomažu informirati vas o našim proizvodima. Ideš li za optimalno funkcioniranje web stranice, uključujući sve prednosti? Zatim označite sve kutije!


Dud je listopadna drvenasta kultura iz porodice Moraceae, poreklom iz Azije. Prvenstveno se koristio za uzgoj dudovog svilca za proizvodnju svile. Cvetovi su veoma sitni. U našim krajevima cveta tokom maja i juna, a plodovi dozrevaju od jula do augusta, zavisno od sorte. Plodovi su veličine 1,5 – 2 cm.
Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspeva na temperaturama do -23 °C te je jako otporan na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.
Starija, dobro ukorenjena stabla duda dobro podnose sušu. Koren će duda rasti duboko u tlo te moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla. Dud nema velike zahteve prema tlu tako da se može uspešno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocedito i neutralnog pH.
Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u proseku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne sme biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji na našim prostorima. Sadnja se obavlja u jesen i proleće kada su u pitanju sadnice golog korijena. Sadnice u saksijama je moguće saditi i u periodu vegetacije uz obavezno navodnjavanje nakon sadnje.

Kupina NAVAHO, saksija P13 Kom
RSD 295.00sa PDV-om