Dobrodošli! Ova web stranica koristi kolačiće.

Lijepo je da posjetite našu stranicu. Navedite ovdje koje kolačiće možemo staviti. Neophodni kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Drugi kolačići nam pomažu poboljšati web-lokaciju i vaše iskustvo posjetitelja. Također nam pomažu informirati vas o našim proizvodima. Ideš li za optimalno funkcioniranje web stranice, uključujući sve prednosti? Zatim označite sve kutije!
Početna    Sadnice voća   Bobičasto voće   Dren  DREN - krupnoplodni, saksija P9 kom
DREN - krupnoplodni, saksija P9 kom

DREN - krupnoplodni, saksija P9 kom


Cornus mas

Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 5m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Cvetovi ove biljke javljaju se neposredno poslije zime. Medonosna je biljka, obilno daje nektar i polen. Za stonu upotrebu koriste se tek kada dobiju tamno crvenu boju. Koriste se za pravljanje sirupa, džemova, čaja itd.RSD 295.00
sa PDV-om

Šifra artikla: 17-019-1

DREN - krupnoplodni, saksija P9  kom


  • Podaci o proizvodu

DREN - Cornus mas

Dren je listopadni grm ili nisko drvo, do 5m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkasto - smeđe i većinom fino dlakave. Listovi su ovalnog oblika, s dugačko izvučenim vrhovima. Cvetovi su žuti. Javljaju se rano, pre listanja, sakupljeni u štitasti cvat, pravilni su i četvoročlani. U principu preferira tlo bogato kalcijem. Dozreva od kraja augusta do sredine septetmbra. Plodovi su slatkokiselkastog okusa kada potpuno dozriju, a u početku gorkastog okusa.

Rasprostranjenost

Dren ima veoma skromne zahteve prema zemljištu, tako da se može naći i na kamenitom i krečnjačkom zemljištu. Pored skromnih uslova u pogledu zemljišta na kome se gaji, dren je veoma otporan i na niske temperature, tako da moze da podnese i mrazeve preko -30°C. U Srbiji se može naći i na nadmorskim visinama od 900-1000 m. U nekim evropskim zemljama kao što su Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Ukrajina, dren se gaji kao voćarska kultura.

Uzgoj

Dren je najbolje posaditi u jesen ili rano proleće, na osunčanom delu. Otporan je na sušu, ali se bolji kvalitet plodova postiže ako se voćka povremeno navodnjava. Ne podnosi veću zasenjenost. Dren ima jak koren, a stablo je nisko, tako da poprima grmoliku formu. Otporan je na bolesti i štetočine.

Znate li zašto se u narodu kaže " Zdrav k’o dren"?

Plod, drenjina je specifična po tome što ima lekovita svojstva. Ona odgovaraju ljudskom organizmu i daju mu potrebne vitamine, kiseline i sve ostalo što je potrebno kako bi telo moglo normalno i zdravo funkcionirati. Zbog otpornosti samog drva koje može doživeti kasnu starost i fantastičnih zdravstvenih i lekovitih svojstva ploda – poznata nam je uzrečica koju često čujemo:

„Zdrav k’o dren“

Nesazrele drenjine isto kao i zrele koriste se kod raznih crevnih problema kao što su proljev ili razna groznična stanja uzrokovana problemima probavnog sustava. Lekoviti sadržaj drenjine uključuje prirodni šećer, sluz, smola, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina koja je zadužena za obnovu i pomlađivanje kože te sadrži od 50-100 mg vitamina C.